сряда, 20 август 2014 г.

ВЕГАН СЛАДОЛЕД С БОРОВИНКИ



Продукти:

2 броя авокадо
400 гр. боровинки
200 мл. кокосова сметана
9-10 супени лъжици сироп от агаве


Приготвяне:

Като начало във фризера за 2-3 часа  се охлажда метален или стъклен съд в който ще замразите сладоледа .
Всички съставки се поставят в кухненски робот с S нож.
Блендира се 1-2 минути или докато всичко се смеси добре.
Който обича повече сладко може да се добави още сироп от агаве или мед.
Сместа се изсипва в охладеният съд и отново се връща във фризера.
Разбърква се на 30-40 минути за по-равномерно замразяване.
След около 3 часа сладоледа е готов.



вторник, 19 август 2014 г.

ВЕГАН БЕЗГУЛТЕНОВИ БИСКВИТИ С КОКОС И ЧИА




Продукти за 28 бисквити с тегло  30 грама:

270 гр. кокосови стърготини
100 мл. разтопено кокосово масло
150 гр.  кокосова захар
100 гр. филиран бадем
50 гр. семена чиа
3 суп.л. ленено брашно
200 мл. ядково мляко или филтрирана вода
щипка хималайска сол





Приготвяне:

Лененото брашно и половината количество вода се смесват.Оставя се настрани за 5-10 минути.
През това време се смесват всички останали продукти и на края се добавя ленената каша.
Всичко се разбърква много добре до получаване на еднородна лепкава смес.
Аз използвах кухненски робот с S-образен нож.
Нужни са само няколко завъртания.
От полученото тесто се късат парченца по 30 гр. и се оформят на плоски дискове с ринг 6 см. диаметър върху пекарска хартия.
При липса на ринг, просто се оформят топчета и се притискат с пръсти за да станат плоски.
Пекат се на 180 градуса за 20-25 минути или докато станат златисти.